Laden...
  • Lowette & Partners architects
  • Lowette & Partners architects

News

Home/News

Nieuws

StarCity

Samen met onze klanten Colruyt Group en Citydev kijken wij uit naar de realisatie van ons project StarCity met de promotor Immo Louis De Waele !

12 april 2022
Persbericht

StarCity in Haren – Immo Louis De Waele haalt promotieopdracht binnen

Brussel, 12 april 2022– De promotieopdracht voor StarCity in Haren is gegund aan Immo Louis De Waele. StarCity is een gemengd project met geconventioneerde woningen, ruimte voor productieactiviteiten en winkels. Opvallend: naast een publiek-private samenwerking tussen citydev.brussels en Colruyt Group loopt er voor StarCity ook een publiek-publieke samenwerking, want de Stad Brussel aanvaardde dat een deel van de stedenbouwkundige lasten werd gekoppeld aan de middelgrote woningen, in ruil voor het commerciële luik. StarCity zou eind 2025 klaar moeten zijn.

Nieuw soort samenwerking met de privésector

Via vastgoeddochter Colim kocht distributiegroep Colruyt een aantal percelen in Haren, vlak bij het NAVO-hoofdkwartier en bedrijvensite Noendelle van citydev.brussels. Daar wou de groep samen met architectenbureau Lowette & Partners architectes bv een gemengd project bouwen.

Voor de ontwikkeling van het woongedeelte van het project raadpleegde Colruyt Group de markt. citydev.brussels is in het Brussels Gewest een referentie voor zulke projecten en liet dan ook weten dat ze interesse had om StarCity mee te ontwikkelen. citydev.brussels stelde voor om ook productieactiviteiten op te nemen in het project, want op het Gewestelijk Bestemmingsplan (GBP) ligt het in ondernemingsgebied in een stedelijke omgeving (OGSO).

In 2018 ondertekenden de twee partners een samenwerkingsovereenkomst voor de volledige ontwikkelingsduur van StarCity. En om citydev.brussels te ondersteunen bij de bouw van betaalbare woningen, kende de Stad Brussel een deel van de stedenbouwkundige lasten voor het commerciële deel toe aan het woongedeelte.

Hoe gaat StarCity eruitzien?

StarCity bestaat uit twee delen, waaronder een puur commercieel deel (± 6.700 m²) dat zal worden uitgebaat door Colruyt Group.

Het tweede deel is gemengd (± 16.200 m²): daar komen 78 geconventioneerde koopwoningen, met op het gelijkvloers 3 ateliers voor productieactiviteiten die citydev.brussels gaat verhuren, en 4 winkels die worden verkocht tegen vrije prijs.

Nu is ook bekend welke promotor het project in goede banen zal leiden: vastgoedgroep Immo Louis De Waele. De werken gaan begin 2024 van start, en duren normaal twee jaar.

Belgische architecten engageren zich in strijd tegen klimaatcrisis

Belgische architecten engageren zich in strijd tegen klimaatcrisis

Enkele Engelse architectenbureaus lanceerden in juni 2019 een online initiatief waarmee ze hun engagement uitdrukken een actieve rol op te nemen in de strijd tegen de klimaatcrisis. De online petitie UK Architects Declare Climate and Biodiversity Emergency werd intussen al door meer dan 700 architectenbureaus ondertekend. Het initiatief kreeg de laatste maanden navolging in heel wat andere landen. Redactiebureau Palindroom en architectura.be lanceren ook nu een Belgische versie.

Architecten die de petitie ondertekenen erkennen de milieucrisis waar onze planeet mee kampt en verplichten zich ertoe er vanuit hun praktijk alles aan te doen de klimaatproblemen en het verlies van biodiversiteit een halt toe te roepen. In de begeleidende tekst die te lezen is op de website van de petitie worden ook andere actoren uit de bouwsector, zoals projectontwikkelaars, aannemers en ingenieurs, aangespoord eenzelfde soort petitie te starten. De bouwsector speelt dan ook een niet te onderschatten rol in de opwarming van het klimaat en de aantasting van de biodiversiteit. Ze is verantwoordelijk voor 40% van de wereldwijde CO2-uitstoot en bouwen en natuurbehoud gaan vanzelfsprekend niet hand in hand.

Al 19 Belgische handtekeningen

De ‘architectenversie’ kreeg intussen al navolging in Australië, Canada, Denemarken, Frankrijk, IJsland, Ierland, Italië, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Zuid-Afrika en Zweden. En nu dus ook in België, op initiatief van Redactiebureau Palindroom, drijvende kracht achter de website architectura.be. Redactiebureau Palindroom nam contact op met de Britse initiatiefnemers om een Belgische versie op te starten en kreeg te horen dat het op zoek moest naar enkele ‘founding fathers’, die werden gevonden in het uitgebreide netwerk dat architectura.be doorheen de jaren opbouwde. Volgende architectenbureaus – zowel uit Vlaanderen, Brussel als Wallonië – reageerden op het verzoek: ÁRTER architects, B2Ai, OMGEVING, RE-ST, META architectuurbureau, BINST Architects, DENC!-STUDIO, BLIEBERG architects of a circular economy, Philippe SAMYN and PARTNERS, Lowette & Partners architects, a2o architecten, CONIX RDBM architects, dmvA Architecten, CERAU, Archi 2000, l’atelier d’architecture mathen, Stéphane Beel Architects, BOGDAN & VAN BROECK en Stramien. Dankzij hen is Belgian Architects Declare Climate & Biodiversity Emergency in de twee belangrijkste landstalen. Architectura.be nodigt ook alle andere Belgische architecten uit het manifest te ondertekenen.

En daarna?

Zodra voldoende handtekeningen zijn verzameld, maakt architectura.be het manifest en de lijst met de deelnemende architecten over aan de betrokken ministers. Architectura.be zal samen met enkele founding fathers ook een afspraak aanvragen met één of meer ministers om de bezorgdheden van het architectenkorps op vlak van klimaat en biodiversiteit toe te lichten.

“Redactiebureau Palindroom architectura.be hebben dit Belgisch project opgestart omdat ze maximaal willen bijdragen aan een noodzakelijke duurzame transitie, maar ook hun lezers, klanten, relaties en andere stakeholders wil motiveren meer in te zetten op duurzaamheid in de breedste betekenis van het woord”, aldus zaakvoerder Rik Neven.